Proč se říká ... ? Ječí jako Siréna ... a další známá úsloví


Petr Kostka

Které postavy z antiky či biblických časů inspirovaly naše předky natolik, že jejich jména zůstávají součástí našeho jazyka až do dnešních dnů?

Které postavy z antiky či biblických časů inspirovaly naše předky natolik, že jejich jména zůstávají součástí našeho jazyka až do dnešních dnů?

Možná vás už někdo počastoval slovy: „nechovej se jako barbar“ nebo „neječ jako Siréna“. Kde se ale tato přirovnání vzala a kde mají svůj původ? Srozumitelné vysvětlení, napsané tak, aby mu dobře porozuměly i děti, najdete v této knize.

Vybrali jsme dvacet jedna známých úsloví, ve kterých jsou používána jména postav, která časem zobecněla, a stala se běžně používaným výrazem pro činnost či vlastnost, kterou se hrdinové z antických bájí či Bible proslavili.

Tušíte, jaké životy vedli Samaritán nebo Mentor? Víte, kdo byl Narcis a čím si prošel Sisyfos? Seznamte se s jejich příběhy a až zaslechnete někoho říkat, „to je ale sisyfovská práce“, budete už vždycky vědět, co tím myslí…

Více
199 Kč Doporučená cena
Nedostupné

Detailní informace

Počet stran 64
Ke stažení pdf Ukázka.pdf
Datum vydání 08.11.2018
Formát 197x234 mm
Hmotnost 0,407 kg
Jazyk čeština
Ilustrátor Josef Pospíchal
Číslo dílu 3
EAN 9788025339275
Věk od 9
Typ Kniha
Vazba vázaná s laminovaným potahem

Autor

Petr Kostka

Petr Kostka

Vystudoval filozofii a historii na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Po studiích pracoval jako redaktor v nakladatelství Mladá fronta a přispíval do řady časopisů. Po roce 1989 řídil zahraniční rubriku České televize, vedl ranní vysílání Dobré jitro s ČT a později působil jako tiskový mluvčí TV NOVA. V roce 2003 přešel jako tiskový mluvčí do Senátu Parlamentu ČR, kde v roli poradce pracuje dodnes. Má tři děti a čtyři vnoučata. Jeho zájem o biblistiku a historii jej přivedl k psaní naučných knížek pro děti.

Zobrazit profil autora